Hirdetmények

Dr. Stunya Edina - 2022-01-23

TISZTELT SZÜLŐK! Jelenleg az omikron járvány visszaszorulóban van, de mellette minden más vírus és baktérium terjed a közösségekben, főként influenza, mely akár 7-10 napig tartó magas lázzal is járhat. Ha gyermekük nincs rossz állapotban, de láz, hőemelkedés, torokkaparás, torokfájás, fejfájás, szédülés, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, hányás, hasmenés, ezek közül bármelyik lép fel, kérem tartsák otthon a gyermeküket, ELŐSZÖR ÍRJANAK AZ ERODIUMON. Ha lehetőségük van rá, CSINÁLJANAK OTTHON COVID19 GYORSTESZTET, jelezzék nekünk az eredményét. Csak állapotrosszabbodás, 3 napon túli láz, nehézlégzés esetén jöjjenek be gyermekükkel. Bármilyen problémájuk van, jelezzék, lehetőleg az ERODIUMON KERESZTÜL tömören, a telefonokat nem győzzük és nagyon lassítják munkánkat. AKINEK POZITÍV A COVID 19 TESZTJE, A TESZT LEVÉTELÉTŐL SZÁMÍTVA A 7. NAP ÉJFÉLIG KÖTELES OTTHON MARADNI, ÉS MINDENKI A HÁZTARTÁSBAN, AKINEK NINCS 4 HÓNAPON BELÜL LEGALÁBB 2 VAGY 3. COVID19 ELLENI VÉDŐOLTÁSA, ÉS BÁRKI, AKI TÜNETEKET MUTAT. EGYÜTTMŰKÖDÉSÜKET ÉS MEGÉRTÉSÜKET NAGYON KÖSZÖNÖM! MASZK VISELÉSE AJÁNLOTT TOVÁBBRA IS MINDENHOL, A RENDELŐ EGÉSZ TERÜLETÉN PEDIG KÖTELEZŐ! dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2021-11-25

E-IGAZOLÁS kérhető ISKOLÁSOKNAK , ÓVODÁSOKNAK (E-rendelés, igazoláskérés), melyet Önök csatolnak majd a KRÉTA rendszerhez. Ezen kívül iskolásoknak kizárólag ELLENŐRZŐBE vagy ERRE RENDSZERESÍTETT FÜZETBE ADUNK IGAZOLÁST.

Dr. Stunya Edina - 2019-10-22

A magas lázzal járó VÍRUSFERTŐZÉSEK gyakoriak, spontán gyógyulnak. 3 napon túli láz, nehézlégzés, nem csillapodó hányás, tudatzavar, láz nékül is rossz általános állapot, vérvörös kiütések esetén szükséges CSAK orvosi ellátás. Beteg gyermekük egyéb tüneteinek enyhítéséhez a http://www.stunyaedina.hu/informaciok INFORMÁCIÓK, HAZNOS TANÁCSOK legördülő menüben találnak további segítséget.
Az E-RENDELÉSEN jelezhetik, hogy gyermekük otthon maradt betegség miatt ill. táppénz igényüket.
NEM SZÜKSÉGES A LÁZAT MINDENÁRON CSILLAPÍTANI, mert öli a kórokozókat, segíti az immunrendszer működését, és LEHETŐLEG MINÉL KEVESEBB GYÓGYSZERT KAPJON EGY GYERMEK.
AZ ÁGYNYUGALOM, A GYERMEK IGÉNYEIHEZ IGAZÍTOTT PIHENÉS, BŐ FOLYADÉKBEVITEL, A LÁBADOZÁSI IDŐSZAK OTTHON TÖLTÉSE A LEGTÖBB AKUT INFEKCIÓBAN ELEGENDŐ ÉS A LEGFONTOSABB.
Vény nélkül kapható a láz- és fájdalomcsillapítók nagy része:
• ALGOPYRIN 500 mg tabletta vagy a helyettesítői:
ALGOZONE 500 mg, OPTALGIN 500 mg, METAPYRIN 500 mg, NODORYL FORTE 500 mg, PANALGORIN 500 mg tabletta. Adagolás: 20-30 kg-os gyermeknek ½ tabl, 30-40-kg között ¾ tabl, 40 kg fölött 1 tabl 6-8 h-ként
NODORYL DOLO 250 mg tabl 20-30 kg-közötti gyermekeknek 6-8 h-ként 1 tabl
• Kisgyermekeknek Germicid kúp helyett:
FLAMBORIN 500 mg/ml csepp, adagolása: 2,5 kg-ként 1 csepp 6-8 h-ként
NORAMINOPHENAZONI/METAMIZOL 100 mg kúp (adagolás: 5 kg-os gyermeknek ½ kúp, 8-11 kg között 1 kúp, 12-17 kg között 1,5 kúp 6-8 h-ként)
NORAMINOPHENAZONI/METAMIZOL 200 mg (adagolása: 18-22 kg között 1 kúp 6-8 h-ként)
Torokfájás esetén: Cataflam csepp ( 3x testsúly kg csepp) vagy Nurofen szirup, 25 kg fölött Cataflam dolo 25 mg 3x1 tabl (ezek lázcsillapítók is)

Dr. Stunya Edina - 2021-03-26

Fogorvos ad beutalót FOGSZABÁLYZÁSRA, tőle kérjék, nekünk nincs lehetőségük beutalni a gyermekeket.

Dr. Stunya Edina - 2021-01-31

ÚJ !!!! Fogyatékos személyekre irányuló személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatás:Tel: +36/70 6277028 Email: noasegitseg@gmail.com

Dr. Stunya Edina - 2021-01-07

VÁROSI GYERMEKÜGYELET HELYSZÍNE 2021.jan.11-től, sajnos a kórház már nem ad helyet szakmai indokok ellenére sem.
Új helyszín: Miskolc Szentgyörgy u. 25. (Avas II. ütem, kék szolgáltatóház, tel 46/477-104).
Mielőtt ügyeletre mennének, keressenek engem sms-ben vagy telefonon.
Az ügyelethez fordulás indokait egy külön hirdetményben találják.
dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2020-10-27

VÁRANDÓSSÁG alatt javasalt védőoltások:
-COVID19 elleni vakcina a 3. hónapot követően, az egy háztartáson belül élőknek minél hamarabb
-INFLUENZA oltás az adott szezonnak megfelelően (közeli hozzátartozók számára is ajánlott, hogy fészekimmunitás alakulhasson ki)
-BOOSTRIX (diphtheria=torokgyík, tetanus, pertussis= szamárköhögés ellen).betöltött 3. várandóssági hónap után minél hamarabb
Miért van szükség a kismamákat oltani a fenti betegségek ellen?
Az újszülött nem oltható 6 hónapos korig influenza ellen. A szamárköhögés ellen csak 2 hónapos korban kezdhető meg az immunizálás. A köztes időszakban az újszülött teljesen védtelen az említett betegségek ellen, ugyanakkor számukra ezek rendkívül veszélyesek, súlyosan zajlanak, tragikus kimenetel is előfordul. Az újszülött az IgG típusú ellenanyagokat méhen belül kapja az édesanyától, amennyiben az édesanya a várandósság alatt oltást kapott. Az anyatejjel is csak olyan IgA típusú ellenanyagok jutnak át, amelyekkel az édesanya is rendelkezik. Az influenza és a COVID19 újabb variánsai a várandósokat súlyosan megbetegítheti.
Nem oltható viszont várandós kismama élő vírust tartalmazó vakcinával pl.bárányhimlő ellen. Ezt az oltást a tervezett várandósság előtt érdemes beadatni, amennyiben a leendő édesanya nem volt korábban bárányhimlős vagy nem kapott legalább két oltást ellene.
Egészségügyi szakértők által készített és lektorált, egy helyre összegyűjtött, naprakész szöveges és videós tartalmak, valamint eszközök segítik a gyermekvárást a PregHello nevű új, magyar fejlesztésű alkalmazásban.

Dr. Stunya Edina - 2020-07-22

KEDVES SZÜLŐK!
Szeretném megköszönni mindazon szülők együttműködését, megértését és türelmét, akik veszik a fáradtságot és az Erodium rendszer e-rendelését használják.
KÉREM, hogy a továbbiakban is ELSŐSORBAN AZ ERODIUM RENDSZERT (előjegyzés, e-rendelés) HASZNÁLJÁK A KÖZTÜNK ZAJLÓ KOMMUNIKÁCIÓRA. A telefonhívások gyakorlatilag már kezelhetetlenné váltak, zavarja, de most már gátolja is a munkánkat, a betegek ellátását.

A rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel a RENDELŐBE lehetőleg ELŐJEGYZÉST KÖVETŐEN jöjjenek, IDŐPONTRA.
IDŐPONT FOGLALÁS A HIRDETMÉNYEK ALATT, a rendelési idősávokra kattintva lehetséges.

RECEPT ÉS BEUTALÓ kérést is az ERODIUM rendszeren keresztül tudunk teljesíteni. Beutalás előtt a gyermeket meg kell vizsgálnom, a panaszokat részletesen ki kell kérdeznem, amennyiben nem kontroll vizsgálatról van szó.

RENDELÉS KÖZBEN NINCS MÓDOM MOBILTELEFONT SEM FELVENNI, SEM SMS-t, SEM VIBERT vagy E-MAILT OLVASNI, mobiltelefonon kizárólag a rendeléssel ellentétes műszakban, a gyermek egészsége szempontjából HALASZTHATATLAN esetben keressenek.

A rendelőbe kizárólag ORROT és SZÁJAT is takaró MASZKBAN LEHET BELÉPNI BÁRMILYEN ÜGYBEN ÉRKEZNEK, mindenki - SZÜLŐ ÉS minden 6 éven felüli GYERMEK is- viseljen MASZKOT. Csak EGY, EGÉSZSÉGES FELNŐTT kísérő jöhet a rendelőbe.
VÁRAKOZÁS A VÁRÓN KÍVÜL az erodium rendszeren történő bejelentkezést követően. A váróban elhelyezett TERMINÁLON MINDENKI JELENTKEZZEN BE, különben nem tudjuk szólítani.

Nem kell minden náthával, köhécseléssel bejönni, csak ha egy hét alatt nem gyógyul a gyermek, vagy ha nagyon rossz állapotban van. LÁZAS ÉS/VAGY LÉGÚTI TÜNETEK ESETÉN ELŐZETES EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES. A weboldalon találnak tanácsokat beteg gyermekük otthoni ellátásához, kérem tanulmányozzák.

HIÁNYZÁST, TÁPPÉNZIGÉNYT nyugodtan jelezzenek az e-rendelésen, minden jelzést elhiszünk, megbízunk Önökben.

E-IGAZOLÁS kérhető ISKOLÁSOKNAK , ÓVODÁSOKNAK (E-rendelés, igazoláskérés), melyet Önök csatolnak majd a KRÉTA rendszerhez. Ezen kívül iskolásoknak kizárólag ELLENŐRZŐBE vagy ERRE RENDSZERESÍTETT FÜZETBE ADUNK IGAZOLÁST.

Aki 2 héten belül koronavírusos beteggel TALÁLKOZOTT, az rákérdezés nélkül is KÖTELES jelezni az egészségügyi személyzet számára az Erodium E-RENDELÉSEN keresztül. A rendelőbe, de a váróba sem jöhet be!!! Oltatlanok számára 7 nap (negatív teszt esetén 5 nap) kötelező karantén az előírás. Ennek megszegése szabálysértési bírsággal jár, ez alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kivételek.
Megértésüket, türelmüket, együttműködésüket nagyon köszönöm! Önöknek és nekünk is nagyon nehéz időszak ez. Kívánom, hogy mindenki különösebb következmények nélkül élje túl a világjárványt! dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2020-03-18

E-RECEPT felírása már gyermekeknél is működik és megmarad, az E-RENDELÉSEN kérhetik. Csak akkor menjenek a kért gyógyszerekért a patikába, ha a felírásról az Erodium rendszeren keresztül már ÉRTESÍTÉST kaptak.
2020. májustól a SEGÉDESZKÖZÖKNÉL is működik az e-recept.
Amennyiben beteg gyermekük állapota telefonos tanácsadás ellenére sem javul, kérem, csak IDŐPONT FOGLALÁSA után jöjjenek a rendelőbe, hogy minimalizáljuk az emberek közötti érintkezést.

Dr. Stunya Edina - 2020-03-15

FONTOS ÓVINTÉZKEDÉSEK MINDEN LÉGÚTI BETEGSÉG esélyét csökkentendő:
TÜSSZENTÉS, KÖHÖGÉS zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba történjen, NE a tenyérbe, amivel kilincsre, tárgyakra tovább ragasztjuk.
Zárt térben mindenki viseljen MASZKot - véleményem szerint az iskolákban is-, és légúti beteg otthon is, melyet 3-4 h-ként cserélni kell: https://hu.depositphotos.com/14377339/stock-photo-medical-protective-shielding-bandage.html A jó maszk felső szélén fémmerevítő van, mellyel a maszk a gyermek orrára simítható. Az orrtól, szájtól, arctól elálló maszk semmit nem használ és csak zavarja a gyermeket az írásban, ezért fontos a megfelelő méret.
A használt maszkot lezárt zacskóban kell kidobni vagy hazavinni, mosni, vasalni (ha textil). Az egyszer használatos maszk nem többször használatos!
Javasolt a gyakori kézfertőtlenítés ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTŐKkel (google) minden alkalommal, amikor sokak által megérintett tárgyat fogtunk meg pl. kilincset, tömegközlekedésen kapaszkodót, használjuk minden esetben étkezés előtt és orrfújás, köhögés, tüsszentés után. Egyebekben minden WC használat előtt és után, egyéb okokból is. Legyen a gyerekeknél zsebben, ISKOLATÁSKÁBAN kisüveges alkoholos kézfertőtlenítő, akár fertőtlenítő felülettisztító is egy kis zsákban, hogy asztalát, székét, használati tárgyait át tudja törölni. (l. MONK, a flúgos nyomozó) Egyebekben gyakori melegvizes kézmosás.
Ne nyúlkáljunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz. Kerüljük a kézfogást, puszi adást, csókolózást.
Érdemes tengeri sós orrspray-vel reggel-este orrot mosni és Salvus vízzel reggel-este gargalizálni vagy porlasztani. Vírusszámot csökkentő orrspray a Carrevir (nem COVID specifikus!!), napi 1x megelőzésre használható, vizes orrfolyás kezdetén már napi kétszer ajánlott. Orrnyálkahártyavédő funkcióval a Reventil és a Nisita orrspray rendelkezik.

Dr. Stunya Edina - 2018-11-18

Az ERODIUM rendszer használata:
Erodium kártya a rendelőben igényelhető, családonként 500 Ft (elvesztett kártya pótlása 2000 Ft/db).

Az ERODIUM KÁRTYÁT MINDEN GYERMEKNÉL -az időpontra érkezőknél is- kérjük a terminálba csipogásig behelyezni, ennek hiányában a gyermek NEVÉT vagy TAJ számát begépelni.

ERODIUM KÁRTYÁVAL okos eszközről, otthonról tud:

IDŐPONTOT FOGLALNI. Minden esetben ellenőrizze, hogy a kívánt dátumra sikerült-e foglalni.

SORSZÁM helyett az ONLINE TERMINÁLON a rendelés első 90 percében BEÁLLNI A VÁRAKOZÁSI SORBA. Élő várólista funkción keresztül figyelheti a várakozók számát és a saját pozícióját a várólistában, mely gyorsan változhat.
10 PERC KÉSÉS UTÁN A RENDSZER TÖRLI A FOGLALÁSOKAT.

E-RENDELÉS csak adminisztratív teendőkre, melyet akkor vegyenek igénybe, ha Önök:
• csak receptet szeretnének íratni (ne időpontot foglaljanak),
• leletről szeretnének véleményt kérni
• adminisztratív kérésük van (táppénzes papír, igazolás, 5 éves adatlap, közgyógyellátás, éves kórtörténet, stb).
Az E-rendelésen benyújtott kérésekkel csak akkor tudunk foglalkozni, amikor a betegforgalom ezt megengedi, nem azonnal, a nagy forgalom miatt előfordulhat, hogy nem is aznap. MINDEN ESETBEN VÁLASZT KAPNAK, AMIKOR KÉRÉSÜK FELDOLGOZÁSRA KERÜLT.

A http://www.stunyaedina.hu/informaciok menüpont jobb oldalán kis nyílra kattintva HASZNOS INFORMÁCIÓKhoz juthatnak beteg gyermekük otthoni ápolása során ill. egyéb kérdések kapcsán. Kérem, nézzék át, MIELŐTT telefonon kérnének tanácsot vagy ügyeletre mennének rendelési időn kívül.

Ősztől tavaszig a hétfői napok mindig túlzsúfoltak, hosszú a várakozási idő, ezért halasztást tűrő esetekben, kérem, más napokon, RENDELÉSI IDŐBEN HOZZÁK BETEG GYERMEKÜKET.

6 ÉVEN ALULI EGÉSZSÉGES GYERMEKEK VÉDŐOLTÁSA ÉS STÁTUSZ VIZSGÁLATA TANÁCSADÁS KERETÉBEN TÖRTÉNIK (kedden és csütörtökön 12-14 h között), nem a betegrendelés ideje alatt. IDŐPONT FOGLALÁSA SZÜKSÉGES. Az oltási/gyermek-egészségügyi kiskönyvet kérjük hozni. NE HOZZANAK TANÁCSADÁSRA BETEG GYERMEKET, BETEG TESTVÉRT. Betegeket és adminisztratív teendőket nem tudunk ellátni a tanácsadás idejében.

ISKOLÁSOKNAK IGAZOLÁST "e-rendelés óvodások/iskolások igazolás kérése" fül alatt kérhetnek, ezen kívül KIZÁRÓLAG ELLENŐRZŐBE, TÁJÉKOZTATÓBA, ÜZENŐBE e-napló esetén erre rendszeresített FÜZETBE adunk, csak betegség esetén. Kérem, pontosan tájékozódjanak az iskolai házirendben, hány napot igazolhat a szülő, hogy egyéb problémák esetén azzal a lehetőséggel élhessenek.

SÉRÜLÉSEKKEL közvetlenül a GYEK Sebészetre vigyék gyermeküket (14 év felett a Csillagpont Traumatológia az illetékes).

Nem a praxishoz tartozó, AMBULÁNS BETEGTŐL TAJ KÁRTYÁT és lakcímkártyát kérünk, enélkül nem tudjuk ellátni. A Szemere Középiskola kollégistáit nem mi látjuk el.

FOREIGN PATIENTS NEED EU HEALTH INSURANCE CARD OR PASSPORT.

JOGOSÍTVÁNYhoz szükséges orvosi vizsgálat kizárólag előzetes időpont foglalás esetén - hétfői napok kivételével - történik. Személyi igazolvány, legutóbbi szemészeti lelet szükséges, ára 7200 Ft.

Nem végzünk SPORTORVOSI vizsgálatot , az ehhez szükséges beutalókat is a sportorvosi rendelésen szükséges kérni.

Kérem a 18 ÉV FELETTI FIATALOKAT, felnőtt háziorvosi rendelésre JELENTKEZZENEK ÁT. Az orvosi dokumentációt csak akkor tudjuk átjuttatni, ha megkaptuk a hivatalos kikérőt. TOVÁBBI JÓ EGÉSZSÉGET, SOK ÖRÖMÖT és SIKERT KÍVÁNUNK AZ ÉLETBEN!

KÉREM ÖNÖKET, hogy:
Az Erodium terminált kizárólag rendeltetésszerűen használják, NEM játékszer a gyermekek számára.
Kopogtatással NE zavarják munkánkat.
Mielőtt a rendelőbe lépnek, MOBILTELEFONJUKAT HALKÍTSÁK LE.
Gyermeküket kérés nélkül vetkőztessék le a rendelőbe lépést követően.
Cipő NE kerüljön a vizsgáló asztalra.
A váróban a hangoskodást, a fiókok csapkodását, az étkezést, kérem, MELLŐZZÉK.

Együttműködésüket nagyon köszönöm! dr. Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2019-09-22

ORRFOLYÁS/NÁTHA otthoni kezelése
Tengerisós orrspray-vel kell először átmosni az orrfeleket, majd orrot fújni. FONTOS a helyes orrfújás technikája: az egyik orrfelet befogni és csak a másik orrfelet fújni, majd fordítva. Kisebbeknél (5-6 éves kor alatt) porszívóhoz csatlakoztatható vagy elektromos orrszívóval lehet eltávolítani a váladékot, napjában többször, amikor csak tele van a gyermek orra. Ezt követően lehet nyálkahártyalohasztó orrcseppet vagy orrsprayt használni naponta 3x legfeljebb 7 napig! Pl: 6 éves kor alatt Nasivint, 6 éves kor fölött Rhinospray plus orrspray-t. Légzéskönnyítő bedörzsölők napi 2x a hátra kenve és mentolos orrkenőcs napjában többször alkalmazva segíthet a tünetek enyhítésében. 6 éves kortól Coldrex junior 3x1 tasak, 20 kg felett Rhinathiol cold 2x1/2 tabl, 30 kg felett 3x1/2 tabl, 40 kg felett 2x1 tabl adható szájon át. Vizes orrfolyás esetén Carrevir orrspray is elkezdhető. Ezek a szerek patikákban recept nélkül kaphatóak. A nátha orvosi ellátást csak 10 nap fennállás után vagy egyéb súlyos tünetek társulása esetén indokol. Nyugodtan kezelje otthon náthás, orrfolyós gyermekét,de jelezze ezt az e-rendelésen. Táppénzt, igazolást is az e-rendelésen kérhet erre az időszakra.
Ismétlődő gennyes felső légúti fertőzések esetén Rinogermina kúra megpróbálható: napi 2x2 befújás javasolt mindkét orrfélbe 1 hétig, majd havonta ismételni még kétszer.
Száraz, vérezgető orr esetén Apicold propo orrspray és/vagy mentolos orrkenőcs használható, erős orrvérzés esetén Emofix orrkenőcs.
Elhúzódó orrfolyás, sűrű orrváladék esetén orrmosó készülék bevethető.

Dr. Stunya Edina - 2020-05-22

GYERMEKKÖZÖSSÉGBE LÉPÉSKOR
A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy:
-gyermeke egészséges (legálább 24 h teljes tünetmentesség áll fenn, ha előzőleg beteg volt)
-2 héten belül nem találkoztak igazolt vagy gyanús COVID-19 fertőzött személlyel
- 2 héten belül nem jártak sárga vagy piros jelzésű országban.
Számítsanak rá, hogy ha gyermeküknél bármilyen akut betegségre utaló tünetet észlelnek, azonnal haza kell vinniük.
Táborozáshoz NEM kérhetnek orvosi igazolást, kizárólag szülői nyilatkozatot. Csak tünetmentes gyermek mehet táborba!

Dr. Stunya Edina - 2020-03-15

Beteg gyermeke ellátásához a https://stunyaedina.hu/informaciok INFORMÁCIÓK ÉS HASZNOS TANÁCSOK legördülő menüpontban az alábbi tünetek esetén jut segítséghez:
LÁZ,
NÁTHA,
NEHÉZLÉGZÉS,
BÁRÁNYHIMLŐ,
FÜLFÁJÁS,
HÁNYÁS,
HASMENÉS,
SÉRÜLÉSEK
AMENNYIBEN EZEK ALAPJÁN GYERMEKE ÁLLAPOTA NÉHÁNY NAPON BELÜL NEM JAVUL, CSAK AKKOR ÉRDEMES HOZZÁM FORDULNI.

Tájékoztatást talál:
FIÚK és LÁNYOK SPECIÁLIS PROBLÉMÁIRÓL
KULLANCSCSÍPÉS ellátásáról
FEJTETŰ esetén a teendőkről.

IDEGENTEST FÉLRENYELÉSE ESETÉN SZÜKSÉGES TEENDŐKRŐL ITT TÁJÉKOZÓDHAT:
https://www.youtube.com/watch?v=B-GCPN40WFc

ÚJRAÉLESZTÉS hasznos linkjei:
csecsemő: https://www.youtube.com/watch?v=56fWa_3nUoQ
gyermek: https://www.youtube.com/watch?v=GVElHnPT-bM
felnőtt : https://www.youtube.com/watch?v=uqi4teaB_fw

Egyéb hasznos linkek, appok:
OTTHONI TORNA COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉN: https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/szuloknek-a-covid-idejen/
PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT https://borsodszakszolgalat.hu/tagintezmenyek/miskolci-tagintezmeny/
CSECSEMŐK és a COVID-19
https://www.mellettedahelyem.hu/_files/dokumentumok/szuloi-tajekoztato-covid-19.pdf
ANYTEJES TÁPLÁLÁS: https://szoptatasert.hu/wp-content/uploads/2019/11/szopisfuzet_2019_teljes_fekvo_A4.pdf
SZORONGÁS: http://nyugodtlelekkel.hu/
HELYES TÁPLÁLKOZÁS: https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/
BETEG GYERMEK OTTHONI ELLÁTÁSÁRÓL E-BOOK: https://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf
VÉDŐOLTÁSOK MŰKÖDÉSE: https://www.youtube.com/watch?v=pu0LloizWvk
VÁRANDÓSOKNAK: PregHello nevű app
TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ SZÜLETÉSTŐL AZ ISKOLAKEZDÉSIG: https://gyermekut.hu

Dr. Stunya Edina - 2020-04-17

Tájékoztatás a háziorvosi és házi gyermekorvosi ÜGYELET működéséről

VÁLTOZIK AZ ÜGYELET HELYSZÍNE 2021.jan 11-től: Miskolc Szentgyörgy u 25. (Avas II. ütem kék szolgáltatóház, tel 46/477-104). Mielőtt ügyeletre mennének, keressenek engem.

Az új koronavírus megbetegedések miatt elrendelt vészhelyzetben, az Országos Tisztifőorvos által, a háziorvosok és házi gyermekorvosok részére kiadott eljárásrend értelmében, csökkenteni kell az orvos-beteg találkozások számát és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni.Ez a rendelkezés vonatkozik a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet működésére is. AZ ÜGYELETEN TÖRTÉNŐ SZEMÉLYES MEGJELENÉST MINDEN ESETBEN ELŐZZE MEG ÜGYELETES ORVOSSAL TÖRTÉNŐ TELEFONOS EGYEZTETÉS! HÍVJA a 46/477-104 vagy a 104 központi segélyhívó számot, ahol a diszpécser fogadja a hívásokat és szükség esetén átkapcsolja azt az ügyeletes orvosnak konzultáció céljára. AZ ÜGYELETEN TÖRTÉNŐ MEGJELENÉS SZÜKSÉGESSÉGÉT AZ ÜGYELETES ORVOS DÖNTI EL.

Az ügyeleti ellátás INDOKAI csecsemő-és gyermekkorban, amennyiben nincs rendelés és engem nem érnek el:
• a 6 hónapnál fiatalabb lázas gyermek
• aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad
• aki ismételten hány és hasmenése van, nem itatható vagy nagy mennyiségű friss véres székletet ürít
• akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése,
• akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető (főként nappal), zavartnak tűnik,
• akinél valamilyen súlyos fertőző betegség gyanúja merül fel (pl. agyhártyagyulladás)
• minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik.

Személyes megjelenés esetén SZÁJMASZK használata szükséges!

Dr. Stunya Edina - 2021-11-18

COVID19 ELLENI VÉDŐOLTÁS
Miért fontos a gyermekek oltása:
- PÁR HÓNAPON BELÜL TÖBBSZÖR IS MEGFERTŐZŐDNEK A COVID19 VÍRUSÁVAL OLTÁS NÉLKÜL
- a gyermekek súlyos lezajlású COVID19 betegségétől véd
- a heveny fertőzés után hetekkel fellépő súlyos immunológiai szövődménytől óv
- a Covid19 betegséget követően kialakuló krónikus tünetek esélyét csökkenti
- a Covid19 betegség után kialakuló gyenge immunvédelmet felerősíti
- a gyermek környezetében élő, főként idős, alapbetegségben szenvedő szeretteiket is védi
- az ismételt karanténba kerülés kiküszöbölhető
- a járvány terjedését csökkenti, ma már a gyermekek a járvány fő terjesztői
- az egészségügy normális működésének minél hamarabb történő visszaállítása
- az élet normális menetének minél hamarabbi helyreállása
- védettségi igazolás megszerzése érdekében.
Szülői tájékoztató az alábbi linken érhető el: http://www.hgye.hu/dok/cikk/00527-1.pdf

12 ÉV FELETTI GYERMEKEIK és SAJÁT MAGUK SZÁMÁRA is KÉRJÉK A COVID19 ELLENI 3. VÉDŐOLTÁST is, rengeteg a gyermek és fiatal felnőtt beteg!!!! Ne legyenek illúzióik, a COVID 19 vírusa ELSZABADULT, egyre több családban, iskolában, óvodában, bölcsődében üti fel a fejét a fertőzés, a vírussal való találkozás nem elkerülhető. A kórnak már vannak gyermek áldozatai is, több száz serdülő pedig a betegség utóhatásaitól szenved országszerte!!! Az Önök döntésén múlik , hogy védik -e családjukat vagy kiteszik a COVID19 betegség bizonytalan kimenetelének!!

Enyhe COVID19 betegség után már a 10. napon adható a védőoltás, bár 3 hónapon belül a visszafertőződés esélye kicsi. Az olthatóságot nem ellenjavallja a kimutatható ellenanyag szint vagy a megemelkedett troponin szint sem. Súlyos Covid19 betegség után 3 hónappal adható védőoltás.

Dr. Stunya Edina - 2021-10-26

INFLUENZA elleni védőoltások lehetőségei:
FLUART 3: 3 éves kortól, ingyenes, háromkomponensű influenza oltás, karba szúrjuk. Foglalhatnak rá időpontot - a hétfői napok kivételével.
VAXIGRIP tetra injekció: 1/2 éves kortól, 4 komponensű védőoltás, recept köteles, kb. 4000 Ft, karba szúrjuk.
FLUENZ tetra orrspray: 2-18 évesek számára, 4 komponensű védőoltás, recept köteles, kb. 8000 Ft az ára, orrba fújható, nem jár szúrással.

Dr. Stunya Edina - 2021-08-23

MASZK javasolt még mindig mindenhol!! Viseljenek MASZKOT a felnőttek és a 6 év feletti gyermekek is minden zárt térben: iskolában, munkahelyen, boltban, hivatalokban, stb., zsúfolt területen a szabadban is, lehetőleg kerüljék a rendezvényeket.
A COVID 19 OMIKRON VARIÁNSÁVAL TÖRTÉNŐ FERTŐZÉS TÜNETEI:
fejfájás, torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, hőemelkedés, bágyadtság, levertség. Lehet láz, hányinger, hányás, hasmenés, fülzúgás, fülcsengés, szédülés is. Előfordulhat szemkipirosodás, duzzanat, váladékozás, szaglás- és ízérzés elvesztése is.
TEHÁT A GYERMEKKÖZÖSSÉGBEN GYAKRAN ELŐFORDULÓ EGYÉB VÍRUSFERTŐZÉSEKTŐL NEM KÜLÖNÍTHETŐ EL. Ha észlelik gyermekükön a fenti tüneteket, maradjanak otthon velük, közösségbe nem vihetik őket. ÍRJÁK MEG A TÜNETEKET AZ ERODIUM RENDSZEREN (E-RENDELÉS, EGYÉB KÉRVÉNY), ÉS JELEZZÉK, HA GYERMEKÜK ÁLLAPOTA ROSSZABBODIK (3 napon túl húzódó láz, nem csillapodó hányás, folyadékfelvétel nehezítettsége, nagyfokú bágyadtság, nehézlégzés, nyugalomban is szapora légzés, bevérzett kiütések, amennyiben van pulzoximeter 95 alatti szaturáció, 6 év felett 100 Hgmm alatti vérnyomás). Beteg ember környezetében otthon is viseljenek maszkot, maga a 6 év feletti beteg is. A beteg a lehető legkevesebbet érintkezzen a családtagokkal.
Amennyiben COVID 19 BETEG vagy TÜNETMENTESEN POZITÍV vagy KONTAKT bármely, a gyermekkel egy háztartásban élő családtag, azt kötelesek nekünk jelezni. POZITÍV KORONAVÍRUSTESZT (akár gyorsteszt, akár PCR teszt) esetén KÖTELEZŐ JELEZNI ezt az iskolának, óvodának, bölcsődének, munkahelynek is, bármilyen közösségnek, ahol a pozitív személy a pozitivitást vagy a tüneteket megelőző 48 h-ban, zárt térben, legalább 15 percet tartózkodott.
OLTATLAN, tünetmentes kontaktokra és a tüneteket mutató betegekre 7 NAP KÖTELEZŐ KARANTÉN vonatkozik, ÁNTSZ/NNK határozat NÉLKÜL IS! Ha az 5. napon végzett gyorsteszt vagy PCR negatív, akkor tünetmentes kontakt egyének esetén 5 napra szűkül a karantén. Tüneteket mutató gyermekek 72h teljes tünetmentesség után mehetnek vissza, ha közben a 7 nap is letelt.
6 HÓNAPON BELÜL KÉTSZER OLTOTT, TÜNETMENTES, kontakt személy számára karantén nem kötelező, orrot-szájat helyesen takaró maszkban mehet közösségbe. Ha valaki oltott, de ennek ellenére tüneteket mutat, a karantén ugyanúgy kötelező!
COVID 19 KONTAKT ÉS BÁRMILYEN TÜNETET mutató egyén esetén a TESZTELÉS KÖTELEZŐ és NAGYON FONTOS, mert állapotrosszabbodás esetén tudnunk kell, hogy COVID 19 fertőzés szövődményével állunk-e szemben, teszt hiányában viszont a megfelelő kezelés napokat csúszhat, illetve amíg nem történik meg a teszt, addig a rendelőbe sem jöhetnek be. A GYORSTESZT eredményét kérjük, írják meg az erodiumon. A PCR eredményét mi kapjuk, erről értesítjük Önöket. A PCR eredményének megérkezéséig minden nem oltott, egy háztartásban élő egyén köteles otthon maradni.
Egyéb fertőzések esetén 48 h teljes tünetmentesség után mehetnek vissza a közösségbe a gyermekek (,amennyiben nem COVID 19 kontaktok!).
AKUT TÜNETEKET MUTATÓ SZÜLŐ NEM JÖHET A RENDELŐBE, COVID19 KONTAKT ÁLLAPOT MIATT KARANTÉNBAN LÉVŐ HOZZÁTARTOZÓ SEM!!!
COVID 19 pozitív egyéneknek Allergodil orrspray 2x1-1 puff javasolt (recept nélkül kapható).
MASZK A RENDELŐ EGÉSZ TERÜLETÉN, A VÁRÓBAN IS KÖTELEZŐ !!!

Dr. Stunya Edina - 2020-09-23

A várandós vagy szoptató KISMAMÁK a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg Covid19 oltásokat. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor felvehetik az oltást.
1. A 12 hetesnél idősebb várandós kismamák a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a szakmai kollégiumok ajánlásával a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagot kaphatják.
2. Az oltást kérő várandós anyának és szoptató anyukának regisztrálnia kell a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon.

A legszükségesebbekre szorítsák a találkozásokat, barátokkal, rokonokkal lehetőleg szabad levegőn találkozzanak. Számosan tünetmentesen szórják a vírust, rengeteg ember nincs még beoltva és az oltások sem biztosítanak minden egyén számára 100%-os védelmet. Boltba egy ember menjen a családból, és minél hamarabb bonyolítsa le a bevásárlást. A szabadban való tartózkodásnál is kerüljék a tömeget. Aki csak teheti, kérje az oltást. Az oltottakra is vonatkoznak a szigorú szabályok. Vigyázzanak magukra és egymásra, hogy minél kevesebb szerettünk elvesztesével vészeljük át ezt a nehéz időszakot!

Nyáron az utazásoknál is tartsák be a szabályokat. Lehetőleg olyan helyre utazzanak, ahova kocsival is el tudnak jutni, minél kevésbé tömegek által ellepett helyre. Tömegben vagy zárt helyiségben viseljék a maszkot, külföldön kötelező. Bárki terjesztheti a vírust. Külföldön még annyira sem halad a populáció beoltása, mint nálunk. Vigyázzanak magukra, hogy kellemesen teljen a nyár, ne kórházban vagy szeretteikért aggódva.

Bármilyen BETEGSÉG, akár enyhe tünet esetén az ELSŐ TEENDŐ, hogy maradjanak otthon és írják meg nekünk gyermekük tüneteit az ERODIUM E-RENDELÉSEN új kérvényben, fontos feltüntetni, hogy COVID 19 kontaktság fennáll-e vagy nem - tudomásuk szerint.
Akinek COVID19 tesztet rendelünk, addig köteles otthon tartózkodni (kivéve a teszt levételének idejét), amíg nem jön meg az eredmény. Az azonnal elvégzett gyorsteszt ritkán pozitív. Negatív esetben nem zárja ki a COVID19 vírusának jelenlétét, ilyenkor végeznek PCR tesztet is. Sajnos nagyon sokszor negatív a gyorsteszt, a PCR pedig pozitív.

AKUT BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ vagy COVID19 KONTAKT SZÜLŐ valamint KONTAKT GYERMEK SEM JÖHET BE A RENDELŐBE, DE A VÁRÓBA SEM! Ilyenkor írjanak az Erodiumon keresztül.

A gyermeket a rendelőbe EGY SZÜLŐ kísérheti be. Orrot és szájat takaró MASZK viselése, a 1,5 méteres TÁVOLSÁG betartása kötelező minden 6 éven felüli személynek a váróban és a rendelőben is. A rendelőben történő tartózkodást a LEGRÖVIDEBB IDŐRE szükséges szorítanunk. SZELEPES MASZKOT NEM használhatnak, mert az kifelé üríti a vírusokat, bennünket veszélyeztet. KÖSZÖNJÜK MEGÉRTÉSÜKET ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSÜKET!

Ha beteg egyén van otthon, akkor javasolt, hogy otthon is viseljen mindenki maszkot. Bár az iskolákban, a tantermekben nem kötelező, én ott is erősen javaslom. Csak olyan maszkban lehet jól dolgozni, tanulni, amelyiknek a felső szélén fém merevítő van, így az orra rásimítható. A többi maszk zavarja az írást, olvasást.

Dr. Stunya Edina - 2020-03-12

OTTHON TÖRTÉNŐ ELKÜLÖNÍTÉS (KARANTÉN) pozitív COVID 19 teszt vagy COVID 19 fertőzésre utaló tünetek esetén, valamint fertőzött országból történő hazaérkezést követően kötelező az oltatlanok számára. Elrendelheti a kormányhivatal és a házi (gyermek)orvos is!
1. Maradjon otthonában
Az otthon történő elkülönítés ajánlott időtartama jelenleg 10 nap. Ez idő alatt csak akkor hagyja el otthonát, ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 8.
pontokban foglaltakat kell figyelembe venni.
Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap,
hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.
Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre
van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt,
ne személyesen vegye át.
2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van)
A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon, -erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba
ajtaját tartsa csukva.
Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak.
Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges.
Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy
fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják.
Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha
feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot.
Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.),lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a
közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el.
3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát
Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek. Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha
rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön,
mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre.
4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul.Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség,hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedésekettehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.
5. Viseljen orr-szájmaszkot, amikor másokkal van
egy helyiségben vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra.

Korábbi hirdetmények

Dr. Stunya Edina - 2022-02-28

Tisztelt Szülők!
Március 4-én, pénteken 14-16 h között dr Simkó Róbert helyettesít. Ezen a napon telefonon nem leszek elérhető. Az erodum rendszer természetesen működni fog. Megértésüket köszönöm!
dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2021-04-26

Akik kimaradtak az iskolai HPV oltásokból, azoknak klinikai vizsgálat indult. 10-17 ÉVES (aki még nem töltötte be a 18. életévet) FIATALOK jönhetnek. A HUMÁN PAPILLOMA VÍRUS = HPV (méhnyakrák, vastagbélrák, torokrák okozója) mellett AGYHÁRTYAGYULLADÁS 4 szerotípusa (A,C,W,Y) és DPT (torokgyík, szamárköhögés, tetanusz) ellen is kapnak védőoltást.
A beválasztásnál fontos, hogy az iskolai védőoltásokhoz igazodjunk, ezért azon gyermekek jöhetnek, akik jelenleg 4-5. osztályosok, illetve 9-11. évfolyamosok. Olyan gyermekek vonhatók be, akik 2 éves koruk után már nem kaptak agyhártyagyulladás elleni védőoltást (pl. Nimenrix, Bexsero, Mencevax, Trumenba). Különösen javaslom azok számára, akik kimaradtak (pl. a FIÚK) az iskolai HPV oltásokból.
A klinikai vizsgálat azt jelenti, hogy vérvételekkel ellenőrizzük az ellenanyag szinteket, egy kijelölt rendelőben történik az oltás és naplóban kérjük az oltások után észlelteket rögzíteni. Aki szeretné gyermekének ezen védőoltásokat, jelezheti az ERODIUM rendszeren vagy az SMS-ben (20/9882359).